STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Bulgarian":

Home -- Bulgarian -- Perform a PLAY -- 109 (Who is the thief)

Previous Piece -- Next Piece

ПИЕСИ – играйте ги пред други деца!
Пиеси, които могат да бъдат играни от деца

109. Кой е крадецът


Семейство Смит тъкмо обядвали. Лиза и Феликс току що се върнали от училище. Всеки имал какво да разкаже, но майка им била много сериозна днес. Изведнъж тя задала един неудобен въпрос.

Майката: „Странно е, но вчера сутринта имах около 25 долара в портмонето си. Днес не можах да платя в магазина, защото парите ги нямаше. Някой от вас ли ги взе? Феликс? Или ти Лиза?”

Феликс: „Но мамо ние не сме крадци.”

Лиза: „Разбира се, че не сме взели парите.”

Майката: „Странно е, чудя се къде са тогава.”

След като разчистили масата Феликс и Лиза отишли да си пишат домашните, но Лиза имала гузна съвест. Тя дори се почувствала зле, защото била взела парите от портмонето на майка си.

Лиза: „Само ако не бях взела тези пари. Но защо мама не ми даде пари за нови обеци? Всъщност това не е истинска кражба. Само ги взех назаем. Някой ден ще ѝ ги върна.”

Но тези мисли не успокоили съвестта ѝ. Наскоро в неделното училище говорели за краденето. Кражбата е грях, а грехът е като стена, която ни отделя. Лиза много ясно усещала това. Откакто взела парите между нея и майка ѝ имало стена, както и между нея и Исус.

Лиза вече не можела да си измисля оправдания. И това, че на обяд излъгала повече усложнило ситуацията. В сърцето ѝ нямало радост и дори вече не се радвала и на обиците, грижливо скрити под матрака, купени с откраднатите пари. Когато вечерта си легнала, Лиза започнала да плаче.

Майката: „Лиза, какво има?”

Лиза: „Аз откраднах парите, мамо. И сега вече ти не ме обичаш.”

Майката: „Не беше правилно да правиш това, но е много хубаво, че намери смелост да ми кажеш. Прощавам ти. Може да върнеш тези 25 долара от твоята застраховка. Искаш ли да помолиш и Исус да ти прости?”

Лиза: „Да. Господи Исусе, съжалявам, че откраднах парите. Моля те прости ми. Благодаря ти, че ме обичаш.”

Голям товар паднал от раменете на Лиза. Тя отново била щастлива. И най-хубавото било, че майка ѝ и Исус все още я обичали.


Участници: разказвач, майката, Лиза, Феликс

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 07, 2023, at 01:13 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)