STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 075 (Special binoculars)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

75. Специјален двоглед


Дали знаеш што е тоа пророк?

Сара: „Бог му ги кажува Неговите планови“.

Асмус: „Може да ја предвиди иднината“.

Некој може да каже дека пророк е оној кој добил особен двоглед од Бог. Двоглед со кој може да ја гледа иднината и може да го види тоа што никој друг не може да го види.

И Захарија ја видел иднината и го напишал тоа што Бог му го покажал. Прочитај го овој библиски стих:

Девојче: „Радувај се Ерусалим. Твојот Цар доаѓа, праведен и победува, нежен, и јава на магаре“.

Тоа што Бог го претскажал навистина се случило. Тоа што го предвидел Захарија се исполнило целосно по 500 години.

Исус бил на пат за Ерусалим. Дошол во мал град. Испратил двајца Свои ученици напред.

Исус: „Одете во следниот град. Таму ќе најдете магаре. Одврзете го и донесете Ми го“.

Ученикот: „Смееме ли само така да го земеме?“

Исус: „Ако некој ве праша зошто го земате магарето, кажете дека на Господ Му треба“.

Ученикот: „Ако Ти така велиш“. (звук на чекори по пат од чакал)

Двајцата мажи влегле во градот и се случило како што кажал Исус. Го нашле магарето и го одврзале.

Сопственикот на магарето: „Еј, што правите вие двајца? Тоа магаре е мое“.

Ученикот: „Му треба на Господ и нè испрати да го земеме“.

Сопственикот на магарето: „Вашиот Господ? Добро тогаш. Во ред. Сè е во ред. Одведете го“. (звук на чекори по пат од чакал)

Учениците го одвеле магарето кај Исус, ги ставиле своите облеки на животното и Исус се качил на магарето. Други луѓе ги постилале своите облеки на земјата како килим и мавтале со палмини гранки како поздрав. Со голема радост Го славеле Исус.

Луѓето: „Радувај се Ерусалиме, твојот Цар доаѓа кај тебе“.

Луѓето: „Осана! Поздрав до Царот кој доаѓа од Бог“.

Луѓето: „Осана! Спаси нè! Ти си нашиот Цар“.

Тие сакале Цар кој ќе им даде леб, кој ќе ги ослободи од угнетувањето од Римјаните. Но Исус не дошол заради таа цел.

Разочарани, по една недела луѓето викале:

Луѓето: „Не го сакаме. Убијте Го. Распнете Го“.

Луѓето не препознале дека Исус сакал да им даде повеќе од леб. Тој, Царот, сакал да ги управува во нивните животи.

Мило ми е што истото сака да го прави и во нашите животи.


Улоги: Раскажувач, девојче, момче, Исус, ученик, сопственик на магарето, луѓе.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 08:49 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)