STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 167 (Super idea, Aunt Margret 5)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

167. Супер идеја, тетко Маргарет 5


Рут и Филип ги завиткаа подароците за Тери и побрзаа. Нивниот болен пријател ќе биде многу изненаден.

Среде шумата ја сретнаа мајка му на Тери. Плачеше. Рут се обиде да ја утеши и да ѝ каже за Исус, Добриот Пастир Кој ја бара и ќе ѝ помогне затоа што ја сака.

Филип: „Донесовме нешто и за тебе (ѕвечкање на пари). Ова е сè што имаме. Со нив можеш да купиш млеко за Тери“.

Мајката: „Благодарам многу, многу сте љубезни. Одете, Тери ве чека“. (звук на чекори)

Филип: „Рут, дали си ми лута затоа што ги дадов сите наши пари?“

Рут: „Не. И Добриот Пастир си го жртвуваше животот кога умре на крстот. Значи, не можеме да бидеме скржави“.

Тери беше среќен со подароците. Но сепак беше поразочаран од кога и да било порано.

Тери: „Лекарот рече дека повеќе не може да ми помогне. Повеќе сакам да умрам“.

Филип и Рут почнаа да се прашуваат дали Бог им ги слушнал молитвите. Зошто не направи чудо?

Вечерта се вратија дома натажени. Тетка Маргарет прекрасно ја имаше исчистено гостинската соба.

Тетка Маргарет: „Што мислите, да им дозволиме на Тери и мајка му да живеат со нас?“

Рут: „Одлично! Тоа е одлична идеја!“

Брза помош го донесе Тери во куќата. Му се допадна неговата соба. Неговиот кревет беше близу до прозорецот.

Тери: „Ова е прекрасно“.

Потоа ја погледна сликата на ѕидот. Исус, Добриот Пастир, ја подава Својата рака за да ги спаси изгубените овци.

Тери: „Рут, сакам слика на која пастирот овцата што ја најде ја држи во своите раце“.

Пасторот Робингер му донесе една. На сликата имаше многу овци. Исус одеше напред и носеше овца во рацете.

Тери: „Каде ја носи?“

Пасторот: „Дома“.

Тери: „Каде е тоа?“

Пасторот: „Таму каде што живее Исус. Каде што нема повеќе солзи, нема болка“.

Тери: „Нема болка? Дали сите одат таму?“

Пасторот: „Сите кои Му припаѓаат на Добриот Пастир“.

Тери: „Сакам да Му припаѓам и да одам кај Него“.

Тери се помоли и цврсто ја држеше сликата во раката. Потоа заспа.

Но, што значат сите чекори во куќата среде ноќ?

Ќе ти го кажам одговорот во следната драма.


Улоги: Раскажувач, Филип, Рут, мајката, Тери, пасторот, тетка Маргарет.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 09:08 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)