STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 166 (Must Terry die 4)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

166. Мора ли Тери да умре 4


Филип: „Рут, дали мислиш дека Тери ќе умре?“

Рут: „Но се молев Исус да го излекува“.

Филип: „И јас. Но не знам дали Исус ме слушна“.

Рут: „Ако си една од овците на Добриот Пастир, Тој секогаш те слуша“.

Филип: „Како се прави тоа?“

Рут: „Кажи Му дека сакаш да Му припаѓаш“.

Рут му ја покажа на брат ѝ сликата на Добриот Пастир што ѝ ја даде пасторот.

Филип гледаше во неа долго време.

Филип: „Да, сакам да го направам тоа. Те молам остави ме сам“.

Набрзо неговото блескаво лице откри дека сега Му припаѓа на Исус. И едно писмо од Тери ги направи двете деца пресреќни:

„Драг Филип, драга Рут повеќе не сум во болница. Ве молам дојдете да ме посетите. Мојата адреса е колиба Бреза на потокот во шумата Вилден. Вашиот Тери“.

Колиба Бреза на потокот? Нивниот пријател живеел во таа распадната колиба?

Филип внимателно тропна на вратата. (звук на тропање)

Мајката: „Што сакате?“

Рут: „Тери нè покани“.

Мајката: „Вие ли сте децата што беа со Тери кога имаше несреќа? Влезете“.

Тери лежеше неподвижен во креветот. Изгледаше страшно, слаб и блед. Заплака кога ги виде двајцата пријатели. Филип и Рут не знаеја за што да разговараат со него. Во неговата соба беше мрачно и задушливо.

Тери имаше големи болки. За ручек испи чаша чај и касна тенко парче леб. Филип и Рут никогаш не помислија дека Тери е толку сиромашен.

Дома сè ѝ раскажаа на тетка Маргарет и решија да го посетуваат Тери секој ден.

Филип: „Ќе му го однесам мојот албум со цртежите на шумата“.

Рут: „А јас ќе земам торба со јаболка и Библија со приказни за Добриот Пастир“.

Филип: „Ќе ѝ дадеме на мајка му пари од нашата касичка за да може да купи млеко за Тери“.

Рут: „Зар не би биле доволни половина од парите?“

Филип: „Ќе ги земеме сите со нас и ќе решиме по патот“.

И токму тоа го направија.

Можеш ли да погодиш со кого се сретнаа на патеката среде шумата?

Ќе дознаеш во следната драма.


Улоги: Раскажувач, Филип, Рут, мајката.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 09:08 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)