STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 108 (Bela‘s Bible)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

108. Библијата на Бела


Коњската запрежна кола на Ромите се тресеше по селскиот пат. Децата мавтаа со рацете.

Рамче: „Тато, би сакал да работам за земјоделецот“.

Таткото: „Ќе ти здодее многу брзо“.

Мајката: „Рамче и работа? Тоа е многу смешно!“

Рамче се нервираше затоа што родителите немаа доверба во него, што се однесува на работата. Во следниот град скокна од колата и побегна.

Му се допадна фармата со цвеќиња на прозорците. (звук на тропање)

Земјоделецот: „Здраво. Кој си ти?“

Рамче: „Се викам Рамче и би сакал да работам за тебе“.

Земјоделецот: „Дојде токму навреме да помогнеш во бербата на компири. Но прво треба да јадеш нешто. Влези“.

Мирисите во кујната го потсетија Рамче дека беше гладен како волк.

Земјоделецот: „Ние се молиме пред да јадеме. 'Секој добар дар и сè што имаме доаѓа од Тебе, о Боже. Ти благодариме за сè. Амин'“.

Молењето и читањето Библија беа нешто ново за Рамче.

Но му се допаѓаше да биде со пријателски настроениот земјоделец. Дури и работата му беше интересна, иако на крајот на денот го болеше грбот. Помина една седмица. (звук на лаење на кучиња)

Рамче: „Нерон, во што е проблемот? Сакаш ли да играш топка со мене?“

Надвор Нерон ги начули ушите. И Рамче слушаше (звук на свирење виолина).

Рамче: „Нерон, некој свири на виолина. Сигурно се моите родители. Седат покрај огнот, печат еж и пеат песни. Одеднаш чувствувам голема носталгија. Го разбираш ли тоа?“

Рамче ѕирна во кујната, но никој не беше таму. Ја зеде Библијата што стоеше на масата и исчезна во ноќта.

Таткото: „Рамче, тука си. Дали донесе нешто за нас?“

Рамче: „Ја донесов оваа книга“.

Мајката: „Григор може да чита“.

Григор: „Еј, видете, оваа е света книга. Пишува: Новиот завет на нашиот Господ Исус Христос“.

Мајката: „Добра книга е. Читај ни!“

Григор: „Еден човек дојде кај Исус и праша: Што морам да направам за да бидам спасен? Исус му одговори: Почитувај ги Божјите заповеди. Не кради“.

Таткото: „Не кради?“

Виновни, Ромите се погледнаа едни со други, зашто секој од нив претходно имаше украдено нешто. Рамче ја украде дури и Библијата, но истата вечер ја врати назад.

Земјоделецот: „Рамче, ова е изненадување. Ја зеде нашата Библија? Па, ти ја давам“.

Рамче: „Навистина, можам да ја зачувам?“

Рамче беше среќен. Преку Библијата Ромите научија да го познаваат и да Му веруваат на Исус.


Улоги: Раскажувач, Рамче, таткото, мајката, Григор, земјоделецот.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 08:56 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)