STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 096 (My parents are separated)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

96. Моите родители се разведени


Девојче: „Тоа беше одлична игра“.

Момче: „Ние победивме на квизот“.

Девојче: „Фаленичар“.

Децата си заминаа среќни кога се разделија по младинскиот состанок. Но, не и Стефи.

Раскажувач: „Стефи, во што е проблемот со тебе? Од неодамна изгледаш поинаку. Дали си добро?“

Стефи: „Сè е глупаво. Татко ми повеќе не е со нас. Се пресели. Сам, без мене и сестра ми. Мајка ми рече дека тој има девојка. Ја сака повеќе отколку што нè сака нас“.

Раскажувач: „Тоа сигурно е ужасно за вас. Знам како е кога родителите ти се разделени“.

Стефи: „Многу е мрачно откога нè напушти“.

Раскажувач: „И се чувствуваш напуштен, нели?“

Стефи: „Ја мразам. Ми го зеде татко ми. Дали мислиш дека некогаш ќе се врати кај нас? Може ли Исус да направи повторно сè да е цело?“

Раскажувач: „Стефи, многу сум сигурен дека може. Тој сака секое семејство да напредува. Не ја сака оваа разделба. Но има проблем“.

Стефи: „Каков проблем?“

Раскажувач: „Луѓето се проблемот. Тие не сакаат да го прават тоа што Тој сака да го прават. Повеќе сакаат да одат по својот пат и да се разведат. Децата секогаш многу страдаат кога ќе се случи тоа. Тоа остава длабока рана“.

Стефи: „Би сакала татко ми да дојде повторно и сè да биде како што беше“.

Раскажувач: „Стефи, ќе се молам за тоа и знам дека и Исус го сака тоа. Но кога ќе се случи нешто друго наместо тоа, знај дека Исус може да ги излекува сите рани. Тоа може да трае долго, а понекогаш раните повторно се отвораат“.

Стефи: „Кога и да помислам на татко ми секогаш плачам“.

Раскажувач: „Разбирам. Види, Исус сака да те утеши со стихот што е запишан на оваа картичка. Прочитај го те молам“.

Стефи: „Татко ми и мајка ми ме напуштаат, но Господ ме прифаќа“.

Раскажувач: „Луѓето нè разочаруваат и нè напуштаат, но Исус никогаш нема да го направи тоа. Можеш да плачеш со Него и да Му го отвориш срцето. Тој е секогаш многу близу до тебе. Картичката ќе те потсетува на тоа, па затоа ќе ти ја дадам“.

Стефи: „Благодарам. Може ли повторно да зборувам со тебе за ова некогаш?“

Раскажувач: „Се разбира. Стефи, секогаш имам време за тебе“.

Стефи: „Сега треба да одам. Поздрав“.

Раскажувач: „Поздрав, ќе се видиме подоцна. Можеш и да ми пишеш“.


Улоги: Раскажувач, Стефи, момче, девојче.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 08:53 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)