STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 093 (The Kurkupromise 5)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

93. Курку ветување 5


Среќен, Рингу трчаше назад кон селото.

Рингу: „Тигарот е мртов! Тигарот е мртов! Го убивме!“

Бату се гордееше со поголемиот брат.

Бату: „Ти си неверојатен. Беше ли исплашен додека го ловевте тигарот?“

Рингу: „Многу. Но се молев и потоа срцето не ми чукаше толку брзо“.

(звук на мотор)

Рингу: „Тоа сигурно е Сахиб Груб, белиот туѓинец, оној кој ми кажа за Исус“.

Бату: „Дојди, да трчаме кај него“.

Двете индиски момчиња исчезнаа зад следниот агол и тогаш ја видоа незгодата. Џипот на мисионерот беше заглавен длабоко во калта. Рингу мораше да ги впрегне биковите за да можат да го извлечат џипот од калта.

Сахиб Груб: „Готово е. Рингу, ти благодарам многу за помошта. Денеска морам да ти кажам збогум. Нема да се видиме долго време. Секогаш памети дека Господ Исус е постојано со тебе. Остани Му верен и секогаш прави го тоа што Му е угодно. Гревот нема да те направи среќен. Дали сè уште го имаш писмото од Бог?“

Рингу: „Да, го чувам овде, во турбанов“.

Сахиб Груб: „Чувај го Божјото Слово во твоето срце. Можеш да се потпреш на него. О, патем, мојата органа ја нема“.

Рингу се вцрви од уво до уво. Тој беше крадецот. Го скри инструментот во старата барака. Дали Сахиб го знаеше тоа?

Сахиб Груб: „Немам време да ја барам. Може ли да го направиш тоа за мене? Ако ја најдеш, те молам однеси ја кај госпоѓица Мери во градот. Таа секогаш знае каде проповедам и ќе ми ја донесе“.

Рингу полека ги крстоса рацете и ги повлече врвовите на ушите. Така Индијците даваат ветување. Вистинско курку ветување.

Рингу потресен отиде дома.

Рингу: „Зошто не кажав дека јас сум крадецот? Јас сум кукавица. Господе Исусе, можеш ли сè уште да ме слушаш? Украдов нешто. Жал ми е. Те молам прости ми го гревот и помогни ми да го правам тоа што е правилно“.

Кое е правилното нешто што треба да се направи во овој случај? Рингу веднаш знаеше. Мораше да го врати украденото. Но тоа е тешко. Што ќе мислат другите луѓе за него? Слушна тивок глас во неговото срце: „Врати ја органата и направи го правилното“.

Дали и ти го знаеш тој глас? Дали знаеш како да надоместиш откога си украл нешто? Одговорот ќе го најдеш во следната драма.


Улоги: Раскажувач, Рингу, Бату, Сахиб Груб.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 08:53 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)