STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Bulgarian":

Home -- Bulgarian -- Perform a PLAY -- 102 (Out in the open 2)

Previous Piece -- Next Piece

ПИЕСИ – играйте ги пред други деца!
Пиеси, които могат да бъдат играни от деца

102. Навън 2


Божие чудо било, че бебето останало живо. Фараон бил дал заповед всички еврейски деца да бъдат хвърлени в река Нил, но когато дъщеря му, принцесата, намерилa едно бебе в кошница в река Нил, тя се смилила над него. Принцесата го дала на майка му да го кърми и да се грижи за него няколко години.

Мойсей (като дете): „Мамо, защо вече не мога да остана при теб? С мен ли ще дойдеш?”

Майката: „Не мога, мило момче. Но винаги ще мисля за теб.”

Мойсей (като дете): „Искам да остана с теб.”

Но тогава бил моментът, в който майката и синът ѝ трябвало да се разделят.

Принцесата осиновила малкото момче и го кръстила Мойсей. Той ходел в най-добрите училища и учил много. Мойсей имал много блага и постепенно станал богат човек.

Но в сърцето си Мойсей никога не забравял, че бил част от Божия народ; от народа, който бил в робство повече от 300 години в Египет.

Мойсей: „Аз съм синът на Царя. Имам всичко, което поискам. Богат съм. Но каква полза имам от това? В сърцето си усещам, че трябва да помогна на моя народ.”

Мойсей се отказал от всичко доброволно. Той предпочитал да пострада за Бог вместо да бъде хвален, да бъде роб вместо принц.

Точно затова си тръгнал от двореца. Малко по-късно видял един израилтянин, който бил бит от египтянин. Мойсей се огледал и когато видял, че никой него гледал, той убил египтянина и го заровил в пясъка. Бог искал Мойсей да освободи народа от робството, но не и да убива по този начин. Хората разбрали за това, а когато и Фараон разбрал, той искал да убие Мойсей. Затова Мойсей избягал в чужда страна. Твърде късно ли било вече? Можел ли Бог да използва един убиец като Мойсей?

(звук от блеене на овце) В продължение на 40 дълги години Мойсей се грижел за стадото на друг човек. Когато довеждал стадото до тучни пасбища, той имал много време да размишлява. Той не забравил Бог и Бог не забравил Мойсей.

Изведнъж Мойсей замръзнал на място.

Мойсей: „Невъзможно! Това е просто невъзможно. Горящ храст. Гори, но е толкова странно – гори, но не изгаря.”

За тайната на горящия храст ще чуете в следващия аудио разказ.


Участници: разказвач, Мойсей (като дете), майката, Мойсей

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 07, 2023, at 01:12 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)