STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 028 (The very first Easter)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

28. Првиот Велигден


Колку долго беше буден денеска?

Марија и нејзините пријатели се разбудиле многу рано. Но нивните срца биле многу тажни. Камо Исус да беше сѐ уште жив! Пред неколку дена Тој умрел на крстот. Кога и да помислеле на тоа, тие плачеле.

На изгрејсонце, тие отишле на Неговиот гроб.

Пријателите: „Марија, види! Каменот е тргнат! Види таму, ангел!“

Ангел: „Не плашете се! Знам дека го барате Исус. Тој не е овде. Тој воскресна!“

Се појавила надеж! Се разбира! Исус веќе им кажал дека ќе мора да умре и дека ќе воскресне по три дена. Како можеле да го заборават тоа?!

Ангел: „Дојдете и погледнете го местото каде што Го положија“.

Жените погледнале во гробот – бил празен!

Ангел: „Одете и кажете им на учениците!“

Со голема радост и зачуденост во срцата тие заминале од гробот. Исус е жив!

И по патот, Тој ги сретнал. Тие Го виделе. Го допреле. Тој зборувал со нив.

Исус: „Не плашете се! Одете и кажете им на другите!“

И тоа е она што го направиле.

Марија: „Исус е жив!“

Пријателите: „Тој воскресна!“

Марија и пријателите: „Гробот е празен!“

(Пушти мелодија во заднината додека се чита стихот)

Во Библијата Исус ти вели: „Јас сум воскресението и животот. Кој верува во Мене и да умре ќе живее. Веруваш ли во тоа?“ (Јован 11:25, 26б)

Ќе ви кажам догледање со поздравот со кој христијаните се поздравуваат едни со други на Велигден:

„Господ Воскресна! Навистина воскресна!“


Улоги: Раскажувач, Марија, пријателите на Марија, ангел, Исус.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 08:39 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)