STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Swedish":

Home -- Swedish -- Perform a PLAY -- 052 (Without a schedule to Hawaii)

Previous Piece -- Next Piece

DRAMAN -- framför dem för dina vänner!
Pjäser för barn att framföra

52. Till Hawaii utan kompass


Har du märkt hur flyttfåglar samlar ihop sig på kraftledningar innan de flyger iväg? Om de har ressjuka då?

Varje år lämnar sångfåglar, svalor och gäss nästan på dagen som föregående år för att flyga söderut. Vem säger till dem att det är dags att packa resväskorna? Gud, Skaparen, skapade dem såhär.

De följer Hans instruktioner och det räddar deras liv.

Vissa fåglar flyger över 9500 kilometer och återvänder sedan nästa vår till samma näste. Är inte det ett mirakel?

Känner du till den amerikanska tundrapiparen? Den bor i Alaska, där marken aldrig tinar helt. Efter 26 dagar, kläcks den från ägget. Tranbär och feta larver är favoritfödan. Tundrapiparen kommer bli lika stor som en duva, och dess fjädrar blir skimrande gyllena gröna. Den kan inte gå särskilt väl, men den kan flyga. Detta är mycket viktigare för den, eftersom den tillbringar vintrarna i Hawaii. Detta innebär att den gör en 88 timmar flygning utan stopp.

Föreläsare: ”För forskare är tundrapiparens långflygningar ett stort mysterium. Inför avfärd, går den upp halva sin kroppsvikt. Föreställ dig att det skulle hände dig. Under flygningen, flaxar han vingarna upp och ner 250 000 gånger. Skulle du kunna göra en kvarts miljon armhävningar utan vila? Om fåglarna haft hastighetsmätare, skulle den visa en fart på 45 kilometer per timme.
Den amerikanska tundrapiparen väger som mest 320 gram och förbränner 0,6% av sin kroppsvikt för varje timme den flyger. Miniräknaren visar att med en så hög förbränning, borde den falla ned i havet helt utmattad ungefär 750 kilometer innan den når sitt mål. Men det händer inte eftersom dessa fåglar flyger i V-formation och turas om att flyga först, så att de kan bevara sin energi.”

Tundrapiparen följer Guds instruktioner som finns inom den. Utan kompass eller flygplan flyger den genom både natt och moln. Och även om de yngre fåglarna aldrig varit på Hawaii, hittar de fortfarande de små öarna som ligger mitt i det stora havet. Detta är ingen slump. De följer Guds instruktioner och kvittrar sina lovsånger som tack till honom.

Borde inte vi göra detsamma?

Guds instruktioner för oss finns i Bibeln. Den som följer dem kommer till det slutliga målet.


Röster: Berättare, föreläsare

Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on April 02, 2024, at 11:23 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)