STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Serbian":

Home -- Serbian -- Perform a PLAY -- 052 (Without a schedule to Hawaii)

Previous Piece -- Next Piece

PREDSTAVE – izvedite ih za drugu decu!
Predstave koje deca mogu da izvode

52. Bez plana na Havaje


Da li si ikada posmatrao kako se ptice selice sakupljaju na žicama za struju pre nego što odlete? Zašto toliko vole da putuju?

Ptice pevačice, laste i rode okupljaju se svake godine istog dana da bi letele na jug. Ko im govori da je vreme da spakuju kofere? Bog, stvoritelj, tako ih je stvorio.

One poštuju njegova uputstva i to im spasava život.

Neke ptice prelete i više od 6000 km, a sledeće godine se opet vrate u isto gnezdo. Zar to nije čudo?

Da li si čuo za Zlatnu američku šljuku? Ona živi na Aljasci, tamo gde se tlo nikada ne otapa 100%. Nakon 26 dana, izleže se iz jajeta. Njena omiljena hrana su brusnice i debele gusenice. Može da poraste do veličine goluba a perje joj poprima zlatasto zelenu boju. Ne ume baš dobro da hoda, ali ume da leti. To joj je mnogo važnije jer svoj zimski odmor provodi na Havajima. To znači da mora da provede 88 sati u neprekidnom letu.

Govornik: „Za naučnike, njena putovanja do danas su velika misterija. Pre nego što poleti, ugoji se pola svoje telesne težine. Zamisli da se tebi to desi. Tokom leta, zamahne krilima 250.000 puta gore-dole. Da li bi mogao da uradiš 250.000 sklekova bez odmora? Da je na ovu pticu zakačen merač brzine, pokazao bi da ona leti 50 kilometara na čas.
Zlatna američka šljuka teška je svega 0.3kg i sagori 0.6% svoje telesne težine svakog sata koji provede u letu. Proračuni kažu da bi na ovaj način trebalo da iscrpljena padne u more 800km pre nego što stigne na svoje odredište. Ali ovo se ne dešava jer ove ptice lete u V-formaciji i smenjuju se na čelu da bi sačuvale snagu.“

Zlatna šljuka živi po pravilima koja joj je Bog usadio. Bez kompasa ili mape, ona leti noću i kroz oblake. Iako mlade ptice nikada nisu bile na Havajima, one nađu ovo ostrvo usred ogromnog okeana. Ovo nije slučajnost. One prate Božija uputstva i njemu pevaju svoje pesme slavljenja.

Zar ne treba i mi da činimo isto?

Božija uputstva za nas nalaze se u Bibliji. Ko god ih sledi, stići će na konačno odredište.


Likovi: Narator, govornik

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 09, 2023, at 11:47 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)