STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 119 (Dani fell 3)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

119. Дани падна 3


Бабата го погледна часовникот во кујната. Дени веќе требаше да биде дома. Таа тивко се молеше додека Анет и татко ѝ се искачуваа на планината за да го бараат Дени.

Таткото: „Дени! Дени, нè слушаш ли?“

Анет: „Тато, сигурно Лука има некаква врска со ова. Брзо ќе дотрчам и ќе го прашам“.

Анет почна да трча кон куќата на соседите, а потоа во шталата. Подвижна како дива мачка, се искачи на скалата и му се нафрли на Лука кој плачеше.

Анет: „Каде е Дени? Што му направи?“

Лука: „Не знам каде е. Јас не бев виновен“.

Анет: „Што не беше твоја вина? Кажи ми каде е или ќе повикам полиција“.

Лука: „Дени е мртов“.

Лицето на Анет стана ужасно бело. Потоа трчаше по Лука кој ја одведе до бездната каде што падна Дени. Таткото се спушти во неа со јаже. Легнат на еден камен го најде Дени со многу искривена нога.

Таткото: „Дени е жив! Не паднал долу да се удави во брзата река“.

Анет гледаше како татко ѝ излегува по карпата со Дени, кој дури го спасил и мачето.

Бог го заштити животот на Дени. Но, и покрај добрата грижа во болницата, тој можеше да оди само со патерици.

Анет: „Лука е виновен!“

Беше ли Анет во право? Го мразеше Лука и стануваше сè понесреќна. Во нејзиното срце немаше место за сето тоа што татко ѝ навечер ѝ го читаше од Библијата. Не ја интересираше тоа што Исус ги сака сите и ќе ни прости за нашата омраза.

Проштавање? Не. Сакаше одмазда.

Еден ден Анет откри прекрасно изрезбано пони на скалите од куќата на нејзиниот сосед. Се восхитуваше на гривата и копитата. Беше многу добро направено.

Анет: „Не мислев дека Лука е способен за тоа. Сигурно сака да ја освои првата награда на натпревар во училиштето. Но јас ќе го спречам во тоа“.

(звуци на дрво што паѓа на земја, газење со нозе)

Силно го тресна уметничкото дело на земја, го изгази и го искрши на парчиња. Во срцето имаше премногу омраза што токму тогаш излезе на виделина.

Анет знаеше дека нејзината подлост е погрешна, но помисли: Лука е многу полош од мене. Тајно се оддалечи.

Во следната драма ќе ви раскажам што се случи потоа.


Улоги: Раскажувач, таткото, Анет, Лука.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 08:58 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)