STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 022 (Chariot of fire to heaven 7)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

22. Со огнени кочии до небото 7


Дали сѐ уште се сеќаваш на големата потрага по Илија за која ви кажав неодамна? Неговото исчезнување остана загатка.

Раскажувач: Елисеј, ти беше негов најдобар пријател. Знаеш ли каде е Илија?

Елисеј: „Да, знам“.

Раскажувач: Изгледаш како да си среќен. Многу сум љубопитен.

Елисеј: „Точно се сеќавам како Илија ја соблече наметката пред да замине. Јас решив да одам со него. Тој не сакаше да отидам, но не дозволив да ме разубеди. По патот сретнавме некои пророци кои нè прашаа: Дали знаеш дека ова е последен ден кога Илија ќе биде со тебе?“

Раскажувач: Беше ли тажен кога го слушна тоа?

Елисеј: „Јас веќе го знаев тоа и им реков дека треба само да бидат тивки. Отидовме понатаму кон исток. Кога стигнавме до Јордан никаде не видовме мост. Тогаш Илија ја зеде неговата наметка, ја свитка и удри по водата. Замисли! Реката се подели на средина и поминавме по сува земја“.

Раскажувач: Дали тоа е вистина?

Елисеј: „Да, јас бев таму! Вчудовиден сум од Божјата величина и моќ и дека Тој прави такви чуда преку слаби луѓе.
Како што одевме заедно, зборувавме за Бог. И тогаш се случи нешто моќно. Од небото слезе огнена кочија со огнени коњи. Зачуден, гледав како Илија се вози во таа кочија кон невидливото небо на Бог. Викав по него, но потоа не го видов повеќе. Бог го зеде Илија на небото на овој славен начин“.

Раскажувач: И затоа никој никогаш не можеше да го најде. Ти благодарам, Елисеј, што одговори на нашите прашања. Загатката е решена.

Нормално, смртта е крај на нашиот живот тука. Но за нас не е толку важно како и кога ќе заврши нашиот живот, туку каде ќе бидеме по нашата смрт.

Илија е со Бог затоа што тој живееше со Бог. Во Библијата се кажува тоа на друго место како ова: Кој Го има Синот Божји тој го има и тој живот; кој го нема Синот Божји го нема тој живот (1 Јован 5:12).

Во следната драма ќе ви кажам како Петар го почна својот живот со Исус.


Улоги: Раскажувач, Елисеј.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 08:37 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)