STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Bulgarian":

Home -- Bulgarian -- Perform a PLAY -- 056 (God forgets no one 4)

Previous Piece -- Next Piece

ПИЕСИ – играйте ги пред други деца!
Пиеси, които могат да бъдат играни от деца

56. Бог не забравя никого 4


Йосиф чакал в затвора. Изминала една седмица, след това друга. Един месец, два месеца … изминавало много време и Йосиф си мислел:

Йосиф: „Не съм виновен, но съм в затвора. Защо няма кой да ме измъкне от тук?”

Един затворник, който бил освободен, обещал на Йосиф, че ще каже на Фараон за него, но след като излязъл от затвора бързо забравил за Йосиф. И така изминали две дълги години. Но имало някой, който не бил забравил за Йосиф. Бог. Той бил обещал на Йосиф, че ще стене велик владетел и сега Бог започвал да изпълнява своето обещание.

Фараон сънувал сън, но никой не можел да му каже значението на съня. Той много се разстроил, но тогава виночерпецът на Фараон си спомнил нещо.

Виночерпец: „Познавам някой, който може да тълкува сънища. Казва се Йосиф. Той е в затвора, но е невинен. Напълно бях забравил за него, но сега си спомних.”

Фараон: „Донесете го при мен незабавно.”

Заповедта на Фараон била изпълнена. Йосиф застанал пред владетеля на Египет и му се поклонил.

Фараон: „Разбрах, че можеш да тълкуваш сънища.”

Йосиф: „Велики Фараон, аз не мога, но Бог може.”

Фараон: „Сънувах, че стоя до река Нил. Седем угоени крави излязоха от водата, но те бяха изядени от седем мършави крави. След това сънувах седем пълни златни класа пшеница, които бяха погълната от седем сухи и празни класове пшеница. Какво означава това? Можеш ли да ми кажеш?”

Йосиф: „Бог ти казва, че ще настъпят седем плодородни години. Ще има изобилна реколта в Египет, но след това ще дойдат седем гладни години. Земята няма да дава плод. Това наистина ще се случи. Най-добре е да намериш мъдър човек, който да събере реколтата в годините на плодородие, за да не гладуват хората през седемте гладни години.”

Това звучало добре в ушите на Фараон.

Фараон: „Йосиф, ти си този човек. Бог е с теб. Провъзгласявам те за управник на Египет, само аз ще бъда по-горен от тебе. Всеки в Египет трябва да ти се покорява.”

Ето как Йосиф станал втория най-властен човек в Египет! Той едва повярвал на случилото се. Бог не го бил забравил, дори и понякога да изглеждало така-братята му го мразели, бил продаден в робство и след това хвърлен в затвора, въпреки невинността си.

Йосиф е претърпял много тежки години. Това трябва да те насърчи. Бог не забравя никого, дори и теб. Вярвай в Него и му се довери. Ще бъдеш удивен когато разбереш още какво Бог извърши чрез Йосиф.

Затова не пропускай следващия аудио разказ.


Участници: разказвач, Йосиф, виночерпец, Фараон

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 07, 2023, at 01:01 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)