STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Swedish":

Home -- Swedish -- Perform a PLAY -- 123 (The runaway)

Previous Piece -- Next Piece

DRAMAN -- framför dem för dina vänner!
Pjäser för barn att framföra

123. Rymlingen


Han sprang på den smala stigen, snubblade över stenar och rev sina ben på taggbuskarna.

Onesimos (flämtande): ”Jag måste komma bort. Jag har fått nog. Jag vill inte tvingas jobba varje dag. Jag ska börja ett nytt liv. Långt, långt bort. Men jag måste vara försiktigt så jag inte blir fångad.”

Förrymda slavar blev hårt bestraffade. Antingen blev de brända med märkesjärn någonstans på sina kroppar eller så blev de mat för vilddjur. Bara tanken på detta fick Onesimos att springa ännu snabbare.

Hans namn betyder ”användbar”. Passar detta namn någon som stulit och sen flytt sin väg? Han drömde om ett nytt liv i ett främmande land. Han ville ta sig till Rom för sitt liv på flykt. Men vem hade kunnat tro att Onesimos i denna stora stad skulle springa in i – av alla människor – en vän till sin ägare?

Paulus: ”Nå ja, du rymde.”

Onesimos: ”Jag vill ha ut något av livet och inte bara vara en slav.”

Paulus: ”Så? Är du nöjd med ditt nya liv?”

Onesimos: ”Jag föreställde mig faktiskt att det skulle vara mycket annorlunda. Om jag bara inte hade flytt. Och så är det problemet med pengar. Jag antar att det inte var så illa.”

Paulus: ”Onesimos, du sökte efter ett nytt liv på fel ställe.”

Där och då, i Rom, förstod Onesimos att man bara kan finna nytt liv i Jesus. För han förlåter oss våra synder och gör oss nya. Har du också önskat att du kunde börja om igen? Jesus ger dig nytt liv. Han ger det till alla som bekänner sina synder och som litar på honom.

Onesimos fick detta nya liv. Men vad var nästa steg?

Paulus: ”Det bästa du kan göra är att återvända till Filemon, din ägare.”

Onesimos: ”Återvända dit?”

Paulus: ”Oroa dig inte. Jag skriver ett brev åt dig att ge till honom. Han är min vän. Han älskar Jesus och kommer gladeligen att ta dig tillbaka.”

Och mycket riktigt, Onesimos återvände.

Filimon: ”Du är här igen. Vi har sökt efter dig överallt.”

Onesimos: ”Jag har med ett brev till dig.”

Filimon: ”Kära Filemon, jag sänder tillbaka Onesimos. Han har påbörjat ett nytt liv med Jesus. Om han på något sätt orsakat dig skada, betalar jag priset för att lägga allt tillrätta.”

Onesimos blev varmt mottagen tillbaka till Filimon och var därefter lycklig där. Genom Jesus hade han ett nytt liv på ett gammalt ställe.


Röster: Berättare, Onesimos, Paulus, Filimon

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on April 22, 2024, at 09:33 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)