STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Bulgarian":

Home -- Bulgarian -- Perform a PLAY -- 083 (Daniel‘s test 1)

Previous Piece -- Next Piece

ПИЕСИ – играйте ги пред други деца!
Пиеси, които могат да бъдат играни от деца

83. Изпитанието на Данаил 1


Великият цар Навуходоносор завзел град Ерусалим и го пленил. За евреите ситуацията била безнадеждна. Бoг допуснал цар Йоаким да бъде пленен, защото той се покланял на лъжливи богове, които сега не можели да му помогнат. Врагът ограбил съкровищницата на града и дори откраднал и от храма.

Цар Навуходоносор: „Асфеназ, искам всички млади израилтяни да ми служат, вземи най-силните и най-умните млади, снажни мъже.”

Затворниците изминали над 900 километра. Данаил и приятелите му били сред тях. Всички били отведени в град Вавилон. В двореца на царя е трябвало да се покоряват на всяка негова заповед. Там те вече нямали никакви права. Но Данаил и приятелите му били твърдо решени да останат верни на Бога. И ти ли имаш подобно убеждение? Оставаш ли винаги верен на Бога в училище и вкъщи? А с твоите приятели на футболното игрище? Винаги си струва да останем верни на Бога!

Данаил и приятелите му скоро били изправени пред първото изпитание. Царят наредил три години обучение на затворниците. През това време те трябвало да научат вавилонския език, както и други науки. Трябвало да се хранят с онова, което им било поднасяно.

Данаил: „Ананий, не можем да ядем тази храна, защото тя не е според Божията наредба.”

Ананий: „Дали може да ядем нещо друго?”

Данаил: „Извинете, но не можем да ядем храната от царската трапеза.”

Асфеназ: „Царят я е поръчал за вас. Ако направя изключени за вас и изглеждате по-лошо от останалите, то царят ще ме обезглави.”

Данаил: „Моля те, нека пробваме поне десет дни. Давай ни само зеленчуци и вода и след това ни сравни с останалите и прецени дали да продължим така или не.”

Надзирателят се съгласил. Библията описва резултата по следния начин:

„След десетия ден Данаил и приятелите му изглеждали по-добре от всички други.” Като видял това надзирателят им позволил да продължат да ядат само растителни храни и да пият вода.

Данаил останал силен. Той бил верен на Бога и бил награден за това. След три години царят проверил всички затворници и Данаил и приятелите му били в най-добра форма от всички!

Цар Навуходоносор: „Тези младежи са десет пъти по-умни от всички учители в царството ми. Искам да ми служат.”

Но скоро след това животът на тези младежи бил в опасност. За това ще ти разкажа в следващата история.


Участници: разказвач, Навуходоносор, Данаил, Ананий, Асфеназ

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 07, 2023, at 01:07 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)