STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 154 (Jesus the victor 2)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

154. Исус победникот 2


Сатаната е притаен и злобен. Немој да го занемаруваш. Ѓаволот не е лик од бајка. Во Библијата пишува дека тој шета како лав што рика, барајќи некого да го уништи.

Дете: „Никогаш не мислев дека тој навистина постои“.

Тој е Божји непријател кој прави сè за да нè спречи да веруваме во Бог. Дали се сеќаваш на неговата тактика број еден?

Дете: „Сее сомневања и недоверба против Бог“.

Биди свесен како го прави тоа со тебе. Не паѓај во оваа стапица. Замоли Го Господ Исус да те заштити, зашто Тој е победник над ѓаволот.

Божјиот Син му бил омилена цел. Ѓаволот со сите сили се трудел да го спречи Исус да умре на крстот за нас. Сакал да нè спречи да добиеме вечен живот со Бог. Затоа ја почнал борбата.

Ѓаволот: „Ако си Божји Син, тогаш преобрази ги овие камења во леб. Ако си Божји Син, тогаш скокни од највисоката кула. Бог ќе Те заштити“.

Исус е победникот! Тој немал потреба да му докажува на ѓаволот дека навистина е Божји Син. По ова, непријателот ја применил својата тактика број два: дал големо ветување.

Ѓаволот: „Ќе ти го дадам целиот свет, ако ми се поклониш“.

Исус: „Исчезни Сатано! Во Библијата пишува: Поклонувај Му се на Господ твојот Бог и само Нему служи Му“.

Исус е победникот! Кажува само една реченица и ѓаволот мора да избега.

Исус е победникот! Затоа ѓаволот Го мрази.

Кога Исус висел на крстот, ѓаволот го употребил последното оружје.

Ѓаволот: „Ако навистина си Божји Син, тогаш слези од крстот“.

Ако Исус го направел тоа, ќе бевме изгубени засекогаш. Тогаш не би имало проштавање за нашите гревови. Тогаш не би имало вечен живот со Бог.

Но Исус издржал. Тој е победникот! На крстот ги победил гревот, смртта и самиот ѓавол. Неговото воскресение е доказ.

Кога веруваш во Исус, тогаш си на победничката страна.

Не плаши се зашто Исус Христос е победникот!

Не заборавај секогаш да го повикуваш Неговото име! Моли Му се Нему, Тој ќе те заштити.


Улоги: Раскажувач, дете, ѓаволот, Исус.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 09:05 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)