STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Bulgarian":

Home -- Bulgarian -- Perform a PLAY -- 060 (Christmas – so different 2)

Previous Piece -- Next Piece

ПИЕСИ – играйте ги пред други деца!
Пиеси, които могат да бъдат играни от деца

60. Едно различно Рождество 2


В малкото селце, сгушено в планините, никой не празнувал Коледа. Никой не се радвал за това, че Исус бил роден. Но за Туреа не било така. Тайничко, всяка сутрин тя разказвала на малкото си братче историята за Мария, Йосиф и бебето Исус. Тя искала да празнува Рождество Христово, но не знаела как.

В християнското училище имали елхи, подаръци, светлини и песни, но не и тук. Тя обличала своята престилка, омесвала хляб, носела вода от кладенеца и дояла козите. Туреа била радостна да помага на изморената си майка. Това също било начин да отпразнува Коледа. Вечерта в техния дом дошли много гости. Всички роднини искали да видят Туреа, защото тя била вкъщи само през ваканцията.

Всички хапнали печен заек и печени питки. Всичко било чудено на вкус. След вечерята Хасан неочаквано казал:

Хасан: „Туреа, разкажи ни историята за бебето Исус в яслата, онази, която ми разказа тази сутрин?”

В стаята станало много тихо. Името на Исус не било на почит в този дом и затова хората започнали злобно да гледат към Туреа. Армин, нейната братовчедка, започнала да ѝ се подиграва.

Армин: „Това ли ви научиха в училището? Никога не си ни казвала за това!”

Туреа не казала нищо. Тя се почувствала сама и отхвърлена, точно както Исус се е чувствал много пъти. Но каквото и да станело, тя искала да остане вярна на Исус. Тогава баща ѝ казал:

Бащата: „Разбира се, че Туреа не вярва в тези библейски истории. Ние имаме различна религия, тя знае това. Нали, Туреа?”

Туреа: „Но аз вярвам в Исус. Той е единственият, чрез когото можем да отидем на небето. Исус е казал: Аз съм пътя, истината и живота; никой не може да дойде при Отца, освен чрез Мене” (Йоан 14:6).

Тишината станала ледена, а тъмните погледи се забивали в 13-годишното дете. Това много наранило Туреа. Тя избягала навън и започнала да плаче. Била единствената, която обичала Господ Исус. Защо другите не Го обичали? Туреа нямала отговор на този въпрос. Изведнъж нейният малък брат, Хасан, застанал до нея.

Хасан: „Туреа, аз харесвам твоите истории. Искам да бъда точно като теб.”

Туреа се усмихнала. Тя вече не се страхувала. Празнична радост изпълнила сърцето ѝ. Тя успяла да празнува Рождество, заедно с Исус, който се родил в сърцето ѝ!


Участници: разказвач, Хасан, Армин, Туреа, бащата

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 07, 2023, at 01:02 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)