STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 058 (God puts everything right 6)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

58. Бог исправа сѐ 6


Каков неочекуван ден! Браќата на Јосиф повторно отишле во Египет со цел да купат жито. Тие не знаеле дека нивниот брат е прв помошник на владетелот на земјата, оној кој пред 20 години го продале како роб затоа што му завидувале.

Јосиф заповедал да се подготви гозба. Редоследот на седење бил како дома. Чудно, помислиле браќата. Биле задоволни кога конечно биле на пат кон дома со полни вреќи со жито. Но не отишле многу далеку.

Слугата: „Застанете! Не мрдајте! Сте ја украле сребрената чаша на мојот господар“.

Браќата: „Не, ништо не сме украле. Види самиот“.

Слугата пребарал насекаде. Последната вреќа што ја отворил била на Венјамин.

Слугата: „Еве го крадецот. Сите ќе се вратите и ќе останете овде како робови“.

Биле однесени пред Јосиф. Треперејќи, сите му се поклониле. Тој заповедал некој да ја стави чашата во една од вреќите со цел да ги испита браќата. Дали тие ќе се држат заедно или срцата сè уште им се злобни како порано? Јосиф им се обратил остро.

Јосиф: „Зошто го направивте ова? Крадецот ќе остане овде како мој роб“.

Тогаш Јуда проговорил.

Братот: „Те молам пушти го Венјамин да оди, а наместо него земи ме мене како роб. Во спротивно, нашиот татко ќе умре од тага“.

Браќата се држеле заедно. Тогаш Јосиф им кажал кој е.

Јосиф: „Дали ме препознавате? Јас сум Јосиф, вашиот брат“.

Тие останале без зборови. А Јосиф плачел од радост и ги прегрнал.

Јосиф: „Бог ме испрати во Египет за вие да останете живи. Одете и донесете го нашиот татко и семејствата. Доаѓаат уште пет години глад, но јас ќе се погрижам за вас“.

Тогаш им дал многу подароци да ги однесат дома.

Татко им бил пресреќен кога слушнал дека Јосиф е жив. Набрзо потоа, 70 луѓе со целиот свој имот се преселиле во најдобриот дел на Египет. Каква прослава! По 20 години Јосиф повторно го видел татко му. Бог свртел сè на добро. А браќата конечно го признале лошото дело.

Братот: „Јосиф, те молам прости ни за тоа што ти го направивме. Жал ни е“.

Јосиф: „Ви простувам. Вие смисливте зло, но Бог тоа го замисли за добро“.

Бог сврте сè кон добро! Тоа беше Неговиот план за да ги зачува Неговите луѓе живи.


Улоги: Раскажувач, слуга, Јосиф, браќата.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 08:45 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)