STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 069 (The showdown 2)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

69. Соочувањето 2


Чинијата со супа беше на масата, но никој не јадеше ништо. Две места се празни. Ќе останат ли празни засекогаш?

Мисионерот: „Ова нема смисла. Со Ескимите работиме речиси триесет години кажувајќи им за Исус, но не сакаат да веруваат. Срцата им се студени како мразот“.

Жената на мисионерот: „А сега ова. Двајца мисионери и тројца Ескими возеа на мразот, а не знаат дека доаѓаат силни бранови. Ќе умрат, а врачот ќе ни се смее“.

Мисионерот: „Нема да се предадеме. Ќе се молиме. Ако Исус сака, може да ги спаси. Тој ја има целата моќ на небото и на земјата“.

Додека се молеа океанот се подигаше. Силните бранови ја скршија ледената покривка на океанот. Шестмина Ескими на санките врескаа за своите животи.

Мојсеј: „Мразот се крши! Ќе умреме“.

Ескимот: „Пуштете нека нè водат кучињата“.

Мојсеј: „Одете! Најдете безбеден брег“.

Кучињата потрчаа. Од мразот почнаа како од пушка да прскаат млазови вода. Огромни парчиња мраз го блокираа патот. Преморени, речиси во бесвест, пристигнаа до карпите. Санката висеше меѓу небото и водата. Кучињата не можеа повеќе да трчаат. Мојсеј се сврти. Срцето речиси му застана. Огромно парче мраз доаѓаше кон нив и изгледаше дека ќе ги згмечи врз карпата. Мојсеј повика кон Исус.

Мојсеј: „Господе Исусе, помогни ни!“

Со силен шум, парчето мраз, како лифт за возила, се најде под санката, ги дигна нагоре и ги исфрли на брегот.

Мојсеј и Ескимот: „Спасени! Ние сме спасени!“

Тогаш дојде уште еден висок бран и ги исфрли сите на брегот. Целосно мокри, се искачија повисоко и се најдоа на безбедно место. Тие мораа да издржат девет дена, изложени на голема опасност. Потоа, конечно, кога мразот повторно беше цврст, можеа да се вратат дома. Бог ги заштити. Коли ги виде оддалеку.

Коли: „Купа, тие доаѓаат! Доаѓаат!“

Купа: „Кој?“

Коли: „Мисионерите. Исус победи во двобојот!“

Купа: „Невозможно! По девет дена никој не се враќа од опасните силни бранови“.

Врачот ги пушти да возат на море без да ги предупреди. Преморени, но безбедни, мажите се вратија дома. Тоа е чудо од Бог.

Купа го препозна тоа и поверува во Исус. Од радост, некој истрчал кон црквата и заѕвонил на ѕвоната. Оттогаш многу Ескими поверувале во Исус.


Улоги: Раскажувач, мисионерот, жената на мисионерот, Мојсеј, Ескимот, Купа, Коли.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 08:48 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)