STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 046 (How to become a child of God 5)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

46. Како да станеш Божјо чедо 5


Катастрофата на Хаити беше страшна. По бурата, карпи паѓаа од планината во долината и го затрупаа целото село – тоа во кое живееше Ти-Фам. Но Бог ѝ го спаси животот. Во мисиската болница Ти-Фам брзо закрепна. Медицинските сестри ја засакаа Ти-Фам и се радуваа на нејзиното заздравување.

Медицинска сестра: „Сега ти е подобро, Ти-Фам. Ќе сакаш ли да научиш да читаш и да пишуваш?“

Ти-Фам: „Да, сакам. Но јас се плашам од таа книга“.

Медицинска сестра: „Не треба да се плашиш од Библијата. Во неа пишува дека Исус ги сака децата“.

Потоа Ти-Фам секој ден одеше во мисиското училиште. На часовите по религија таа ги затвораше ушите, но понекогаш по малку слушаше. Таа не разбираше на што мисли учителот кога вели „Божјо дете“. Брзо ја зграпчи амајлијата што ѝ беше обесена околу вратот. Некои девојчиња ѝ се смееја. Ти-Фам се исплаши и плачеше додека бегаше од училницата.

Медицинска сестра: „Ти-Фам, зошто плачеш?“

Ти-Фам: „Не разбирам. Како можам да станам Божјо дете?“

Медицинска сестра: „Во Библијата пишува дека секој кој верува во Исус и Го замоли да биде Господ во неговиот или нејзиниот живот, тогаш таа личност е Божјо дете“.

Ти-Фам: „Татко ми ќе ме казни, ако го направам тоа. Се плашам“.

Медицинска сестра: „Ќе се молиме за него и тој еден ден да поверува во Синот Божји“.

Ти-Фам се охрабри и се молеше.

Ти-Фам: „Господе Исусе, јас верувам во Тебе. Прости ми за гревовите и дојди во мојот живот“.

Медицинска сестра: „Сега ти си Божјо дете. И Исус е секогаш со тебе“.

Ти-Фам (среќно): „Јас сум Божјо дете!“

По извесно време, татко ѝ дојде да ја земе. Нејзе ѝ беше дадена Библија како подарок при заминувањето. Татко ѝ сомнително ја погледна и молчеше додека се вратат дома.

Орестил: „Дали и ти веруваш во тој Исус?“

Ти-Фам: „Да, тато, јас сум Божјо дете. Те молам прифати Го и ти Исус во твојот живот. Во Библијата пишува дека кога ќе го направиш тоа ќе станеш Божјо дете“.

Ти-Фам не успеа да продолжи. Татко ѝ ја зеде Библијата од нејзините раце, ја искина на илјада парчиња и ги пушти да летаат со ветерот.

А потоа?

Во следната драма ќе дознаете што се случи.


Улоги: Раскажувач, Медицинска сестра (од мисиската станица), Ти-Фам, Орестил.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 08:43 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)