STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 009 (He came and He’ll come)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

9. Тој дојде, и ќе дојде пак


Почна најубавото време во годината.

Продавниците и улиците се украсени за Божиќ.

И дома собите се украсени со гранки од елка и златни ѕвезди.

На венецот гори првата „адвентна“ свеќа.

Секогаш со нетрпение го чекам ова време, а сигурен сум и ти.

(Пушти Божиќна песна – само инструментална.)

Холи: „Свеќата гори. Мило ми е што дојде ова прекрасно време во годината. Ми кажува: „Бог нѐ сака тебе и мене; Неговиот Син се роди како бебе“.

Светилките светат и ја раскажуваат добрата вест.

Првата свеќа нѐ потсетува дека:

Исус дојде од небото на земјата. Тој стана човек, исто како нас, со цел да умре на крстот за нашите гревови. Тој беше погребан и по три дена воскресна. Тој е сега жив!

Втората свеќа вели:

Исус е светлината на светот. За секоја личност. И Тој сака да го исполни твоето срце со светлина и радост.

Третата свеќа ветува:

Тој доаѓа! Исус, Господ, доаѓа повторно. Но не како што дојде пред 2000 години. Тој нема да дојде повторно како бебе лежејќи во јасли. Тој ќе дојде како Господ и Цар.

Четвртата свеќа објавува:

Чекај Го и биди подготвен. Најдоброто нешто што можеш да го направиш е да Му дозволиш да дојде во твојот живот денеска. Тоа е најдобрата подготовка за Неговото доаѓање.

Исус дојде и ќе дојде пак. Тоа е добрата вест за адвентот – очекувањето кое сјае посветло од која било свеќа.

Ти посакувам радосна сезона на очекување.

И уште едно нешто: следниот пат ќе има Божиќен квиз. Ќе учествуваш ли?


Улоги: Раскажувач, девојче.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 08:34 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)