STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 161 (Can the dead live 2)

Previous Piece -- Next Piece

DRAMAS -- perform them for other children!
Plays for children to perform

161. Можат ли мртвите да оживеат 2


Што би направил ти, ако Исус не ти одговори на молитвата како што сакаш? Дали ќе Му бидеш лут и нема да се молиш повеќе?

Марта не го направила тоа, иако брат ѝ бил мртов. Кога Исус конечно дошол, Лазар веќе бил погребан пред извесно време.

Марта: „Исусе, ако дојдеше порано, брат ми немаше да умре“.

Исус: „Лазар ќе воскресне“.

Марта: „Знам дека ќе воскресне при воскресението последниот ден кога Бог ќе ги врати сите во живот“.

Исус: „Јас сум воскресението и животот. Кој верува во Мене, ќе живее дури и да умре. Дали веруваш во тоа?“

Марта: „Верувам дека Ти си Божји Син“.

Да веруваш во Исус секогаш е најдоброто нешто што треба да се направи. Дури и кога некогаш не Го разбираш, да веруваш во Исус секогаш е најдоброто нешто што треба да се направи.

Марта дотрчала во куќата.

Марта: „Марија, Исус те чека“.

(звук на трчање) Таа не можела да разбере зошто брат ѝ морало да умре.

Трчала кон Исус со солзи во очите.

Марија: „Исусе, да беше овде Лазар немаше да умре“.

Исус: „Каде го погребавте?“

Марија: „Дојди со мене и ќе ти покажам“.

Многу нажалени луѓе ги придружувале до гробот што бил затворен со голем камен. Таму и Исус заплакал.

Човек: „Тој плаче. Го сакал многу“.

Човек: „Зошто тогаш дозволи да умре?“

Исус: „Тргнете го каменот“.

Марта била згрозена.

Марта: „Господе, тој е мртов веќе четири дена. Веќе е смирисан“.

Исус: „Марта, ако веруваш во Мене, ќе ја видиш славата на Бог“.

Да веруваш во Исус секогаш е најдоброто нешто што треба да се направи, дури и кога се случува најлошото.

Дури и кога не Го разбираш, да веруваш во Исус секогаш е најдоброто нешто што треба да се направи.

Мажите го тргнале каменот. Тогаш Исус погледнал нагоре.

Исус: „Татко, Ти секогаш ги слушаш Моите молитви. Лазар! Излези!“

Се случило чудо. Мртвиот човек излегол од гробот!

Многумина кои го виделе тоа поверувале во Исус. Да веруваш во Исус секогаш е најдоброто нешто што треба да се направи, без оглед на тоа што се случува. Веруваш ли во Исус?


Улоги: Раскажувач, Марта, Исус, Марија, двајца мажи.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on November 13, 2021, at 09:27 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)