STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 160 (Why does Jesus allow it 1)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

160. Зошто исус го дозволува тоа 1


Братот и двете сестри биле неразделни. Дали ги знаеш? Марта била полна со идеи и секогаш во движење. Марија била тивка и малку срамежлива. Лазар бил нивниот сериозен брат. Сите тие Го сакале Исус.

Кога Тој дошол со учениците во Витанија ги посетил.

Малата куќа обично била исполнета со среќа сè додека наеднаш Лазар не се разболел многу. Марија седеше покрај неговиот кревет многу загрижена. Болниот брат тешко зборувал. Ги затворил очите.

Марта дошла до вратата и се вчудовидела кога го видела бледото лице на брат ѝ.

Марта: „Марија, ова вака не може да продолжи. Исус е единствениот Кој може да помогне. Веднаш ќе Му испратам порака“.

Задишан, гласникот Го пронашол Господ Исус покрај реката Јордан.

Гласникот: „Исусе, дојди брзо! Ме испратија Марија и Марта. Лазар е многу болен. Дојди брзо, во спротивно ќе умре!“

Исус ги сакал братот и двете сестри. Но не тргнал веднаш накај нив. Останал со учениците таму каде што бил. Дозволил да поминат неколку денови.

Исус: „Дојдете, сега ќе одиме. Лазар спие. Ќе одам да го разбудам“.

Ученикот: „Ако спие, набрзо повторно ќе биде добро“.

Исус: „Мислам на нешто друго со зборот „спие“. Лазар е мртов“.

Ученикот: „Мртов?“

Исус: „Се радувам што не бев таму. Поради тоа ќе научите да верувате во Мене“.

Учениците воопшто не разбирале што се случува. Лазар бил мртов, а на Исус Му било мило. Како требало да научат да веруваат во Него во таа состојба?

Дали, можеби, Исус мислел дека може да Му се верува дури и кога ќе се случи нешто ужасно? Дури и кога не можеме да разбереме?

Лазар бил погребан. Марија и Марта плачеле многу. Дошле многу нажалени луѓе кои сакале да ги утешат двете сестри.

Сега сакам да ти дадам мала задача.

Размисли за одговорот на ова прашање: Што ќе направиш, ако Исус не ти одговори веднаш на молитвата и не ти помогне?

Што ќе направиш, ако Тој дозволи да ти се случи најлошото нешто?

Дали ќе веруваш дека Тој те сака и покрај сè?

Те молам размисли за ова!

И запомни – во следната драма расказот продолжува.


Улоги: Раскажувач, Марта, гласник, Исус, ученик.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 09:06 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)