STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 134 (STOP 2)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

134. СТОП 2


Девојче: „Училиштето на животот прв дел. Денеска ќе го разгледаме знакот стоп!“

(звук на сообраќаен метеж)

Момче: „Дали е луд? Возеше со голема брзина и помина без да застане на знакот за застанување“.

Девојче: „Можеби, брза“.

Во Библијата пишува за еден човек кој исто така брзал. Бил непредвидлив. Сите се плашеле од него. Имал убиствени идеи. Страдале невини луѓе.

Савле: „Ќе го збришеме секој христијанин. Секоја личност која вели дека Исус е Божји Син. Да одиме во Дамаск“.

Сакал да затвора мажи и жени. Првосвештеникот му дал зелено светло да го прави тоа.

(звук на чекорење) Савле одел уште побрзо. Но наеднаш бил запрен.

Светлина од небото блеснала околу него.

Исус: „Савле! Савле! Зошто Ме прогонуваш?“

Савле: „Господе, кој си ти?“

Исус: „Јас сум Исус, Кого ти го прогонуваш. Стани. Оди во Дамаск и таму ќе дознаеш што сакам да правиш“.

Мажите што го придружувале Савле го слушнале гласот, но не виделе никого. Кога Савле станал бил слеп. Неговите придружници го одвеле во градот.

Исус го запрел Савле. Тој тогаш сфатил дека живеел на погрешен начин. Мислел дека Му припаѓа на Бог. Но тоа не било вистина! Без Исус сите сме на погрешен пат во животот. Ние сме на пат што не води до небото. Таа е опасна патека. Затоа Исус го запрел Савле и многу други луѓе.

Девојче: „Никогаш не сум видела светлина“.

Божјиот знак „стоп“ може да изгледа поинаку за секоја личност.

Момче: „На пример, може да биде несреќа или болест. Што беше за тебе?“

Мојот знак „стоп“ беше проповед. Бог ползува и луѓе да бидат знак „стоп“ за другите луѓе.

Девојче: „А што се случило потоа со Савле?“

Признал дека е на погрешен пат и потоа се молел. По три дена еден човек дошол да го посети.

Ананиј: „Драг брате Савле, Господ Исус ме испрати кај тебе за да можеш повторно да прогледаш. Биди исполнет со Светиот Дух, Кој ќе ти даде сила за твоето животно патување“.

Во тој миг Савле можел повторно да гледа.

Момче: „А потоа?“

Христијаните кои сакал да ги убие му станале најдобри пријатели. И многу други луѓе ги водел кон Исус и им го покажал патот.


Улоги: Раскажувач, девојче, момче, Савле, Исус, Ананиј.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 09:01 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)