STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 013 (Gifts for Jesus)

Previous Piece -- Next Piece

DRAMAS -- perform them for other children!
Plays for children to perform

13. Дарови за Исус


Томе гледаше како дедо му изработува дрвени фигури за сцена. Изгледаа како вистински – овчарите, Јосиф и Марија и бебето Исус. Како што минуваше времето, тој се измори и заспа.

Тој ја сонуваше шталата во Витлеем. Оф, си помисли Томе, јас навистина можам да се доближам до јаслите.

Се приближи и одеднаш се натажи. Потоа Исус му проговори.

Исус: „Зошто си толку тажен?“

Томе: „Затоа што не ти донесов подарок“.

Исус: „Не биди тажен. Јас од тебе сакам само три нешта“.

Томе: „Ќе ти дадам сѐ што имам. Мојот електричен воз, моите компјутерски игри, и…“

Исус: „Не, тоа не е она што јас го сакам од тебе; Тоа не е причината поради која дојдов од небото на земјата“.

Томе: „Тогаш што?“

Исус: „Дај ми го твојот последен тест по математика“.

Томе: „Но за него јас добив тројка“.

Исус: „Го сакам токму поради таа причина. Сакам секогаш да Ми го донесеш тоа што не ти е доволно во твојот живот. Ќе го направиш ли тоа?“

Томе: „Да, ќе го направам“.

Исус: „Вториот подарок што го сакам е твојата чинија за житарки“.

Томе: „Не можам да Ти ја дадам бидејќи ја скршив“.

Исус: „Ја сакам токму поради таа причина. Сакам секогаш да ми го донесеш тоа што е скршено во твојот живот. Ќе го направиш ли тоа?“

Томе: „Да, ќе го направам“.

Исус: „Сега, во врска со Мојата трета желба. Томе, го сакам одговорот што ѝ го даде на мајка ти кога те праша како ти се скрши чинијата за житарки“.

Тогаш Томе почна да плаче и срцето му беше скршено.

Томе: „Јас… Јас ја излажав“.

Исус: „Томе, твоите лаги, твојата непокорност, секое злобно нешто во твојот живот – можеш да Ми ги донесеш Мене – целиот твој живот. Јас ти простувам и ќе ти помогнам да живееш на правилен начин. Јас секогаш ќе бидам со тебе и ќе ти го покажам патот во животот. Го сакаш ли тоа?“

Томе многу го сакаше тоа! Оттогаш тој веруваше во Исус и Му беше послушен.


Улоги: Раскажувач, Томе, гласот на Исус.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on October 12, 2021, at 11:12 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)