STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Bulgarian":

Home -- Bulgarian -- Perform a PLAY -- 052 (Without a schedule to Hawaii)

Previous Piece -- Next Piece

DRAMAS -- perform them for other children!
Plays for children to perform

52. Изненада Пътуване до Хавай


Някога наблюдавали ли сте как прелетните птици се събират на електрическите жици преди да отлетят?

Всяка година чучулигите, лястовиците и щъркелите изминават много голямо разстояние, за да отидат на юг. Кой им казва, че е време да „стягат багажа”? Бог, Създателят, ги е направил така.

Те слушат Неговата заръка и това спасява живота им. Някои птици изминават над 9000 км и се връщат през пролетта в същото гнездо. Не е ли това чудо?

Една от американските пойни птици е златният дъждосвирец. Той живее в Аляска, където земята никога не се размразява напълно. Нужни са 26 дена за да се излюпи. Червените боровинки и гъсениците са любимата му храна. Той пораства колкото гълъб и перата му стават бляскаво златисто-зелени. Тази птица не може да върви много добре, но може да лети. Това е по-важно, тъй като прекарва зимният сезон в Хавай. Това означава, че предприема 88-часов полет без да спира за почивка.

Говорител: „За учените прелетните полети на тази птица са голяма загадка. Преди да отлети тя качва килограми, които се равняват на половината ѝ тегло. Представете си какво би станало с нас ако качим толкова много килограми. По време на полета тя размахва с крилете си над 25 хиляди пъти. Можеш ли да направиш толкова лицеви опори без почивка? Ако птиците имаха скоростомер, то при тази птица той би отчел 50км.ч.

Американският златен дъждосвирец тежи средно 320 грама и на всеки час летене изгаря 0,6% от теглото си. Според изчисленията това означава, че птицата трябва да е изтощена на 800км от крайната цел, а в този момент тя лети точно над океана. Но това не се случва, тъй като ятото се подрежда в триъгълна форма, което помага да се запази повече от енергията.”

Златният дъждосвирец следва указанията, които Бог е поставил в него. Без компас и план за полета, той лети през нощта и през деня и въпреки че по-малките птици никога не са били в Хавай, те могат да открият малкият остров в големия океан без проблем. Това не е съвпадение. Те следват Божиите заръки и пеят песни на благодарност към Него.

Необходимо ли е и ние да правим същото? Божиите добри заръки за нас са написани в Библията. Всеки, който ги следва, ще стигне до крайната цел.


Участници: разказвач, говорител

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on February 17, 2018, at 04:15 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)