STORIES for CHILDREN by Sister Farida

(www.wol-children.net)

Search in "Macedonian":

Home -- Macedonian -- Perform a PLAY -- 077 (The tomb is empty)

Previous Piece -- Next Piece

КУСИ ИЗВЕДБИ – одглуми ги пред други деца!
Куси изведби за да ги изведуваат деца

77. Гробот е празен


Пријателите на Исус го зеле неговото мртво тело од крстот и го положиле во нов гроб, издлабен во карпа. Потоа на влезот на гробот поставиле голем камен.

(музика од јавен домен во заднината)

Девојче: „Исус бил распнат на крст, Бог Го казнил. Затоа што бевме многу грешни, Тој умре. За мене и за тебе, Тој умре“.

Многу тажни, учениците седеле заедно во една куќа и се сеќавале. Никој не можел да разбере зошто Исус требало да умре. Петар бил особено погоден. Многу му било жал што се откажал од Исус и трипати кажал дека не Го познава. Не можел да си прости што постапил толку кукавички. Тогаш било многу доцна. Зашто Исус бил мртов.

(музика од јавен домен во заднината)

Момче: „Исус умрел на крстот, ја пролеал Својата крв за нас. Кога ќе Му ги однесеме нашите гревови, ни простува. Тој ни простува дури и мене и тебе“.

Одеднаш вратата се отворила.

Марија: „Тој е жив! Исус живее! Веќе не е во гробот“.

Другата Марија: „Ангел ни ја кажа оваа голема вест. Петар, тој ни кажа особено да ти кажеме тебе. Исус живее“.

Петар: „Треба да ми кажете дека Тој живее?“

Петар не можел да се воздржи. Трчале со Јован до гробот колку што можеле побрзо. Погледнале внатре. Телото на Исус веќе не било таму. Виделе и поверувале дека Исус воскресна од мртвите и повторно живее. Веднаш се вратиле и им кажале на другите ученици.

(музика од јавен домен во заднината)

Момче и девојче: „Исус легна во гробот, но не остана мртов. Тој воскресна на Велигден, Алелуја. За мене и за тебе, Алелуја!“

За мене и за тебе. За учениците и за Петар, за неуспешните и за луѓе кои направиле многу погрешни нешта – Исус умре на наше место и воскресна.


Улоги: Раскажувач, Марија, другата Марија, Петар, момче, девојче.

© Copyright: CEF Germany

www.WoL-Children.net

Page last modified on August 08, 2023, at 08:49 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)